sunnuntai 4. lokakuuta 2015

Ketterän keisarin vanhat vaatteet

Kun Agile Manifeston kirjoittamisesta on kulunut kohta 15 vuotta, kiivailu ketterien menetelmien ja projektijohtamisen ns. vesiputousmallin välillä jatkuu. Itse olen asettunut näiden leirien väliin, pyrkien ikään kuin linkiksi eri osapuolten välillä.
En ylipäätään pidä ismeistä ja uskon, että useimmissa tapauksissa todellinen projektinjohto sisältää elementtejä molemmista filosofioista.
No miksi kaikki tämä kiivailu? Miksi jotkut esittävät, että tarkasti rajattuihin vaiheisiin ja hyväksymiskriteereihin nojaava vesiputousmalli on kuollut, kauan eläköön ketterä järjestelmäkehitys! Tai päinvastoin.
Tehokkuutta, nopeutta ja suoraviivaisuutta korostava aikamme henki antaa sanalle ”ketterä” osin ansiotontakin arvostusta. Puhumme ketteristä organisaatioista ja ketterästä strategiasta. No totta kai kehittämistyönkin pitää silloin olla ketterää. Olen osallistunut tilaisuuksiin, joissa toimitusjohtaja tai joku muu ylimmän johdon edustaja toteaa, että tästä lähtien meidän kehittämisprojektit sitten toteutetaan ketterästi. Full stop. Suuren herran poistuttua kateederin takaa projektipäälliköt, sovelluskehittäjät ja muut tekijät mulkoilevat toisiaan hämmästyneinä.
Projektien toteuttaminen tiiviissä tiimeissä, jotka kokoontuvat usein, työskentelevät nopeissa purskeissa ja mukautuvat muuttuviin vaatimuksiin ei minusta vielä edusta ketterää projektinjohtomenetelmää. Minulle se edustaa maalaisjärkeä.
Ketterän kehityksen menetelmien soveltaminen vaatii paljon muutakin. Kuinka monessa organisaatiossa on nimetyt scrum masterit ja product ownerit, aikataulutetut spirintit, sprint backlogit ja sprint retrospectivet, burndown chartit ja product backlogit. Varmasti joissakin, mutta kovin harvassa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä ettet voisi poimia esimerkiksi Scrumista soveltuvia työkaluja ja käyttää niitä omassa projektissasi.
Agile-liike syntyi vastaiskuna paperivuorien alle hautautuviin, byrokratiabunkkereihin pakotettuihin IT-projekteihin. Kun perehdyin ensimmäisiin systeemityömalleihin 1990-luvulla ymmärsin täysin tuon vastaiskun. Todellisuus vain on vieläkin hyvin toisenlainen monessa organisaatiossa. Jos nyt tehtäisiin edes minimisuoritus eli projektiehdotus, projektisuunnitelma ja projektin päätyttyä loppuraportti voitaisiin sen jälkeen olla ihan niin ketteriä kuin halutaan.

Me emme tarvitse vähempää dokumentaatiota projekteissa. Tarvitsemme enemmän ja parempaa dokumentaatiota. Ja ennen kaikkea tarvitsemme projekteja, joissa sidosryhmiä hallitaan niin että projektin tuottamaa tietoa odotetaan nälkäisinä ja ahmitaan ensilukemalta. Paperi, joka – Agile Manifeston sanoin – lykätään johonkin pölyiseen arkistoon, edustaa kopiopaperin ja erityisesti kirjoittamiseen kuluneen ajan härskiä väärinkäyttöä.

2 kommenttia:

PALVELUKSESSANNE kirjoitti...

Hyvä teksti. Tuohon projektinhallinnan "minimivaatimukseen" yltäminen on monelle organisaatiolle jo hyvä laatuloikka.

PALVELUKSESSANNE kirjoitti...

Kirjoitinkin tämän blogitekstin inspiroimana palvelukonseptoinnin minimivaatimuksista :-) http://palveluksessanne.blogspot.fi/2016/02/minimisuoritus-palveluiden-eteen.html